Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 - 0 σχόλια

Δικαιώθηκε ο εργαζόμενος στις εκδόσεις Γεωργιάδη



Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως ο μόνος δρόμος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία είναι οι ανυποχώρητοι αγώνες μας

Αίσια έκβαση είχε ο αγώνας στις εκδόσεις Γεωργιάδη. Ο εργαζόμενος πληρώθηκε τα δεδουλευμένα του και πήρε διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει η εργασιακή του σχέση, δηλαδή θα παραμείνει στο 8ωρο με τις αποδοχές που είχε πριν.

Δυο λόγια για το πώς φτάσαμε ως εδώ

Ο συνάδελφος απευθύνθηκε στο σωματείο και από κοινού προσφύγαμε στην επιθεώρηση εργασίας όπου καταγγείλαμε την πρακτική των αφών Γεωργιάδη που εντελώς αυθαίρετα και μονομερώς (δηλαδή παράνομα) του ανακοίνωσαν ότι θα δουλεύει 4ωρο (από 8ωρο) και θα πληρώνεται τα μισά (πράγμα που εφάρμοσαν κιόλας).

Ο συνάδελφος αρνήθηκε την αλλαγή στο μισθό και στους όρους εργασίας του και συνέχισε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του. Παράλληλα, το σωματείο προχώρησε σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα των αφών Γεωργιάδη καταγγέλλοντας την παραβίαση της σύμβασης του εργαζομένου.

Η απάντηση των εργοδοτών ήταν άμεση. Με περισσό θράσσος έστειλαν εξώδικο και στον εργαζόμενο και στο σωματείο, προφανώς θεωρώντας πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Αλλά και η στάση τους στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε στην επιθεώρηση εργασίας δεν ήταν καλύτερη! Ενώ παραδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχαν καμιά σύμβαση για το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, καθώς επίσης και καμιά τροποποίηση σύμβασης, όπως υποχρεούνταν –αυτοί και κάθε εργοδότης– από το νόμο, εξακολούθησαν να κατηγορούν τον εργαζόμενο και να αφήνουν αιχμές για το σωματείο και τη δράση του, ταυτίζοντάς το με κουκουλοφόρους…

Εμείς από την πλευρά μας δηλώσαμε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ότι θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματα του συναδέλφου με κάθε τρόπο και καλέσαμε την επιχείρηση να ξανασκεφτεί τη στάση της…
Τελικά μία μέρα πριν τη δεύτερη συνάντηση στην επιθεώρηση, η εργοδοσία πλήρωσε τα δεδουλευμένα του συναδέλφου και ανακάλεσε την απόφασή της για μετατροπή του σε μερικής απασχόλησης.

Είναι μια μικρή νίκη, που όμως δείχνει ξεκάθαρα πως η αντίσταση στους χώρους δουλειάς είναι η μόνη λύση για τους εργαζομένους. Παρά τις δυσκολίες [εξώδικα, εκκωφαντική σιωπή (ή μήπως συγκάληψη;) από μικρά και μεγάλα ΜΜΕ κ.λπ.], η αποφασιστικότητα του συναδέλφου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του είχε αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, όπου η εργοδοσία –στον κλάδο του βιβλίου και γενικά– έχει αποχαλινωθεί επιδιώκοντας να πατήσει στα ερείπια των ζωών μας για να διασώσει τα κέρδη της, η οργάνωση και η αντίσταση στους χώρους δουλειάς, καθώς και η συσπείρωση στο σωματείο, αποκτά κομβική σημασία.

Και κάτι τελευταίο. Αφορά το εξώδικο αλλά και τις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν  –τώρα αλλά και κάθε φορά που κάποιος εργοδότης του κλάδου μάς βρίσκει απέναντί του– εναντίον  του σωματείου.
Οι επιθέσεις της εργοδοσίας ούτε μας αποθαρρύνουν ούτε μας τρομοκρατούν. Το σωματείο θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους που αγωνίζονται, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικά τη μάχη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που, ιδιαίτερα σήμερα, προσπαθούν να μας επιβάλλουν εργοδότες – κυβέρνηση – τρόικα.

Η ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου